Terenurile si animalele din propria ograda, din ferme, sunt surse importante de venit si de hrana pentru intreaga familie. Agricultura, in toate formele ei, implica si o multime de riscuri asumate din secunda in care investesti in teren sau in animale. Animalele se pot imbolnavi, terenurile si culturile pot sa sufere pagube semnificative atunci cand vine grindina sau e o schimbare severa de temperatura sau de clima. Pierderile sunt usor de cuantificat, dar foarte greu de recuperat, mai ales daca e vorba de terenuri agricole. Fermieri sau oameni de la tara care isi cultiva propriul teren si au animale pentru un trai decent, cu totii au nevoie de o protectie permanenta pentru a putea recupera din pagubele aparute.
La fel cum noi, oamenii, incheiem asigurari individuale de sanatate, pentru masina, si primim banii necesari in caz de probleme medicale sau cand avem accidente, asa putem face si asigurari pentru agricultura. Intr-o asigurare agricola se asigura culturile simple, cele de legume si cartofi, de plante medicinale si aromatice sau plantatiile de vita de vie, livezile, animalele, pasarile, pestii, strutii, animalele de companie.
Ce iti aduce incheierea unor asigurari pentru agricultura? Flexibilitate mai mare in stabilierea unei sume asigurate de la inceput. Daca e vorba de terenuri, se stabileste suma pe hectar, inmultim productia medie per hectar cu suma asigurata pe kilogram, se incheie si asigurari suplimentare pentru sume mai mari asigurate. Transele de plata, ca la orice tip de asigurare, sunt rezonabile, prima de asigurare e facuta in rate si bunurile fizice asigurate sunt in siguranta cat timp se reinnoieste asigurarea.
Pasarile emu sau strutii intra si ele in asigurarile pentru agricultura, animalele de companie se pot asigura in unele cazuri, caini, pisici, daca proprietarii vor sa le includa in asigurarile generale.
Inainte de incheierea politelor de asigurare asiguratorul va verifica toate actele necesare pentru asigurari, va incerca sa stabileasca rate cat mai avantajoase pentru asigurat si ii va confirma acestuia modul in care va primi o suma anume in caz de necazuri. Este important de retinut ca asigurarile pentru agricultura sunt recomandate in zonele cu risc, in zone unde avem mereu inghet, furtuni, zapada mare, inundatii, alunecari de teren, dar si in zonele unde au loc adeseori imbolnaviri, unde apar virusuri la animale, pasari. Cu cat asigurarea cuprinde mai multe tipuri de bunuri asigurate, cu atat vom fi la adapost atunci cand ne vom confrunta cu diverse situatii limita.
Asigurarile in agricultura pot fi salvarea pentru culturi importante sau animale, pasari care se cresc foarte greu, putem sa primim despagubiri si sa ne reluam activitatea de care depinde venitul nostru, fara a cheltui foarte mult. De asemenea, prin asigurarile agricole se pot obtine bani si in caz de accidente la scara mare, care pot afecta culturi, animale, accidente ale caror rezultate pot fi de cele mai multe ori dezastruoase. Doar asigurand terenuri si animale, pasari, pesti putem sa spunem ca avem o oarecare stabilitate indiferent ce se intampla in jurul nostru, cu bunurile asigurate.