Chiar si in conditiile in care avem un portbagaj incapator exista situatii cand barele transversale pot deveni un ajutor, spre exemplu, intr-o excursie mai lunga.
Desi incercam sa ne facem bagaje cat mai mici, in cazul in care plecam intr-o vacanta pe o perioada mai indelungata sau transportam biciclete, ski-uri sau obiecte ce sunt mai mari decat portbagajul unei masinii, putem avea nevoie de o suplimentare a spatiului de depozitare al bagajelor.
Cea mai convenabila solutie pentru suplimentarea capacitatii de transportare a bagajului ar fi folosind accesoriile auto pentru plafon. Pentru a le putea instala vom avea nevoie in primul rand de un set de bare transversale. In zilele noastre, cele mai multe masini permit montarea unui set de bare transversale folosind un sistem de fixare universal. Pe aceste bari se pot monta ulterior accesorii precum cutii pentru portbagaj, suporturi auto pentru biciclete, ski-uri sau placi de snowboard.
Fata de posibilitatea montarii portbagajelor ce se monteaza in spatele masinii sau a remorcilor, in cazul accesoriilor pentru plafon acestea sunt mult mai putin costisitoare si nu impiedica cu nimic vizibilitatea in oglinda retrovizoare.
Primul pas pentru transportaul unei cutii de portbagaj pe plafon, a unui set de ski-uri sau a bicicletelor este achizitionarea barelor transversale si montarea acestora.  Avand in vedere ca oferta de produse este boagata, la Tecnolam gasiti bare transversale pentru portbagaj.
In alegerea barelor transversale este recomandat sa tinem cont de cateva aspecte:
- bugetul disponibil pentru achizitia unui astfel de accesoriu
- dimensiunile barelor, mai exact distanta dintre elementele de prindere de portbagaj. In functie de aceasta distanta va fi nevoie sa alegem un set compatibil de bare transversale.
- forma aerodinamica. Deoarece, pentru multi din noi nivelul de zgomot este foarte important si ne dorim sa fie cat mai scazut vom tine cont si de forma aerodinamica. Pe piata exista foarte multe variante de bare transversale si putine modalitati de a le testa si din acest motiv este recomandat sa luam un set de bare transversale de o forma apropiata unei aripi de avion.
- montarea si demontarea. Barele transversale trebuie sa fie usor de montat si demontat, deoarece nu este recomandat sa le avem montate pe toata perioada anului daca nu le utilizam permanent.
- sistemul de securizare. Butucii antifurt care se inchid cu cheie sunt o masura de siguranta recomandata pentru a proteja bunurile, asigurand in acelasi timp o prindere mai buna in cazul unor accidente in timpul deplasarii.
- protectii de cauciuc pentru ca se asigura un sistem mai durabil in timp
- viteza maxima, si asta deoarece, barile transversale opun rezistenta la inaintare, rezistenta care va creste daca adaugam biciclete, o cutie de portbagaj sau alte obiecte voluminoase.
- greutatea maxima. Pentru acestea trebuie sa cunoastem greutatea maxima admisa ce poate fi plasata pe plafon si care difera in functie de autoturism.
- Distanta fata de plafon
Acestea sunt cateva aspecte de care trebuie sa tinem cont in alegerea barelor transversale astfel incat sa facem alegeri calitative care sa ne ajute sa avem vacanta mult asteptata.